GLA:D Hofte / Knæ
Rødovre Midt Fysioterapi

Træn GLA:D hos Rødovre Centrum Fysioterapi
Gla:d hofte og knæ

GLA:D® – Godt Liv med Artrose i Danmark er opbygget efter anbefalingerne om basisbehandling til knæ-/hofteartrose og indeholder både patientuddannelse og et træningsforløb under vejledning af en certificeret terapeut

Godt liv med Artrose i Danmark

Hvad er GLA:D træning og er det noget for mig?

GLA:D konceptet

Konceptet er et uddannelses- og træningsforløb udviklet til personer med der har symptomer på slidgigt (artrose) i hofte og/eller knæ.

Fundamentet i GLA:D® er hjælp-til-selvhjælp og et af formålene med forløbet er, at du efter et forløb oplever færre smerter og forbedret funktion, samtidig med at du får en bedre forståelse for dine smerter og hvad du selv kan gøre for at forbedre din hverdag.

Træningen skal helst foregå under vejledning af en certificeret fysioterapeut og der trænes oftest på hold to gange hver uge i minimum 6 uger.

Træningen kan dog foregå hjemme efter undersøgelse, test og instruktion, men har vist sig at have væsentligt større effekt, hvis den foregår under vejledning af en fysioterapeut og med minimum 12 træningsgange.

Som patient udfører man et træningsprogram, som er tilpasset den enkelte ud fra funktionsniveau, smerterespons og mål.

Hver træningssession varer ca. 60 minutter og består af tre dele:

  • opvarmning
  • neuromuskulær træning
  • gangøvelse/udspænding

Neuromuskulær træning

Træningsprogrammet består af fire elementer:

  1. Stabilitet omkring kropskernen/Postural funktion: Øvelser med fokus på stabilitet omkring centrum af kroppen, da dette har betydning for kontrol og funktion over knæ og hofte.
  2. Postural orientering: Øvelser med fokus på hensigtsmæssig placering og brug af leddene.
  3. Muskelstyrke i benene: Øvelser med fokus på styrketræning af hofte- og knæmuskulaturen.
  4. Funktionelle træningsøvelser: Øvelser der relaterer sig til aktiviteter i hverdagen.

Hver øvelse udføres i 2-3 sæt med 10-15 gentagelser.
Den enkelte patient monitoreres individuelt, så øvelsen er på niveau med dennes funktionsniveau og ikke overskrider de smerteregler der arbejdes ud fra.
Øvelserne udføres med både det påvirkede og det ”raske” ben, selvom fokus er på det artroseramte ben. Øvelserne kan med fordel udføres foran et spejl for at sørge for visuel feedback af bevægelsen for at sikre kvaliteten.

Anders Bendixen
Team Søren Henriksen
Søren Henriksen